top of page

Сніданішна – кав’ярня та фермерська крамниця

Автор: Катерина Ярова
Project manager: Сергій Величко
Назва студії : ІК-architects
Контактний телефон
+38 050 915 18 94
Пошта:
office@ik-architects.com
Мiсто: Харків, Україна
Рiк реалізації: 25.03.24
Площа: 210 м2
Фотографи: Павло Лютов,
Дмитро Дичек

«Сніданішна» – кав’ярня та фермерська крамниця, яка плекає українські традиції:

«Сніданишна» – це кав’ярня та фермерська крамниця, яка була відкрита з любов’ю до української культурної спадщини в Харкові, Україна.


Для планування інтерʼєру архітектори дотримувалися принципів формотворення традиційної української хати – з центральним входом, зоною зустрічі та двома великими кімнатами-залами по обидві сторони.


Інтерʼєр “Сніданішної” є збірним образом української культури, який дбайливо та поважливо ставиться до спадщини, інтегруючи традиції у сучасність. Акцент зроблено на зміні функцій використання традиційних українських матеріалів. Саме так ґонт, матеріал покрівлі, перетворився на артобʼєкт з косим зрізом, а очерет знайшов друге життя у центральному панно розміром 2 х 1.5 метри.


«Сніданішна» — це розповідь про гастрономічні, культурні та етнографічні традиції України в сучасній інтерпретації. Проект спрямований на популяризацію української культури та посилення українського колориту в дизайні інтер’єру. Це унікальний простір, який включає кафе, пекарню, сувенірні лавки місцевих товарів. Досліджуючи та аналізуючи традиції різних регіонів України, команда IK-architects знайшла цікаві рішення для екологічного інтер’єру, який плекає традиції.


Сніданишна є прикладом поєднання історичних традицій та їх сучасного використання. Проект розташований у мальовничій місцевості міста Харкова на сході України – це приклад стабільності, віри та любові до своєї країни.


Українські колірні традиції, такі як червоний і прохолодний зелений, переплітаються з останніми світовими колірними трендами в дизайні. Український сучасний мінімалізм з етнічними елементами: поєднання простих, лінійних форм із традиційними українськими кольорами, мотивами та візерунками — власна національна ідентичність — ми створюємо сучасний, якісний, український простір, у якому хочеться жити і працювати.


bottom of page