top of page

Унікальний проєкт благоустрою території ЖК

Склад команди:
Шалигіна Христина, CEO і концептуалістка бюро
Абрамова Анастасія, генпланистка
Коваль Ганна,
Колосов Анатолій, ландшафтні архітектори
Мироненко Анастасія, Духіна Вікторія,
Приступлюк Богдан, архітектори відкритих просторів
Назва компанії: Bee Landscaping Bureau
Контактний телефон:
+380 67 660 90 91
Пошта:
beelandbureau@gmail.com
Реалізація першої частини:
травень 2024
Місце створення проєкту:
Україна, м. Одеса, Приморський район, вул. Приморська
Площа реалізації проєкту: 1050 м2
Фотограф: Шалигiна Христина

❗️Вводні дані: складний рельєф ділянки з перепадом більше 20 метрів. Дуже вузька прибудинкова територія, що обмежується схилом, до того ж вона є транзитною зоною з ТЦ до парку Жани Любурб, які розташовані в межах проєктування.

❗️ТЗ: Розробити концепцію території, зручне зонування для мешканців, спроєктувати водовідведення і зручний підʼїзд до території, розмістити практики, пожежний проїзд. Виробити концепцію відновлення парку Лябурб та наділити її сенсами, аби направити туди потік людей.

❗️Проєктні рішення: Ми розробили підпірну стінку, яка відділяє будинок від схилу. В самих вузьких місцях територія завширшки 4 метри, цього

достатньо для проїзду пожежної машини, а вже для її розвороту ми передбачили майданчик у самому парку. Також ми розробили підʼїздну дорогу та запроєктували два плато для зручного та безпечного заїзду до підземних паркінгів.

❗️Концепція благоустрою: Отже, в нас було дві головні задачі - зонувати мешканців від транзиту і розмістити на дуже вузькій території практики для їх відпочинку та дозвілля. Ми розробили унікальну геометрію мощення та клумб, якими ми прикрили входи до парадних і висадили міскантуси, що створять затишну кулісу і відділять приватну зону від громадської, тобто транзиту з ТЦ до парку. Також на першому поверсі є декілька комерційних приміщень HoReCa, і біля них ми залишили майданчики мощення, аби була змога розмістити столики зі стільцями. Малюнок мощення ми розробили такий неспроста, а саме він виконує функцію візуального направлення людського потоку.

Із-за браку простору ми придумали максимально обіграти стіну, і тому освітлення, перголи та лави спроєктували і розмістили прямо на ній. Висока підпірна стінка з одного боку та 7 поверхів будинку з іншого, створюють так зване відчуття тунелю і ще ц дають тінь на більшу частину ділянки, тому нам треба було розбавити стіну фарбами, аби візуально полегшити територію, і для МАФів ми обрали акцентний і сонячний жовтий колір. Окремої уваги заслуговують наші металеві жовті стільці, натхненням для яких став паризький сад Тюільрі.

Задня територія будинку знаходиться у постійній тіні, тому тут сонячний жовтий колір ми обрали вже для мощення. І виконали екологічний дитячий майданчик-фортецю у свіжих біло-голубих кольорах.

Бонусом до нашої основної території додалась територія схилу за підпірною стінкою. Тож тут ми спроектували «Зону інтроверта». Це прогулянкова доріжка між соснами та квітниками, аби споглядати природу. А для особливих поціновувачів ми розробили два майданчики у тіні під деревʼяні шезлонги, аби можна було усамітнитися з книгою.

❗️Концепція озеленення: Враховуючи, що вся територія має виконувати функцію пожежного проїзду, у нас були обмеження при підборі рослин, адже потрібні ті, що не ростуть великими і не будуть перешкоджати пожежникам. Тому при проєктуванні саду ми використали технологію малодоглядного саду і висадили тисячі духмяних трав, злакових, квітучих та цибулинних, що змінюють одне одного за кольором, фактурою та часом цвітіння протягом року, а ще висаджені групами за кольором листя, тож будь якої пори року тут цікаво перебувати та споглядати природу всією сімʼєю.

За скляними щитами навігації висадили ялівці, які цілий рік створюватимуть зелений фон.

Сам схил (Зона Інтроверта) переважно без родючого грунту, а лише глина та каміння, тож нам треба було його укріпити, затримати воду, попередити зсуви. З цією задачею найкраще справляються хвойники, які своїм корінням стримують грунт. Тому ми висадили лісочок з сосен та ялівців, які ще й виділяють велику кількість корисних лікувальних фітонцидів, а значить ми не тільки зміцнили схил, а й створили корисне середовище для мешканців у самому серці Одеси.

Перголи, звісно, ми завили вістеріями, під підпірну стінку висадили бамбук, жимолості, виногради та плющі, а над підпірною стінкою - живучі кампсиси, аби вже в кінці цього сезону полегшити її візуально завдяки озелененню, природньо зменшити нагрівання бетону і створити затишок.

❗️Концепція і сенси відновлення парку Жани Лябурб: Нам треба було придумати, як заманити сюди людей, аби гарантувати прогулянковий трафік через цю територію до ТЦ, адже ця частина так довго стоїть покинутою, що одесити про неї вже і забули.

Тому ми вирішили розбити тут арт-простір для експозицій під відкритим небом і навіть провели перші переговори із Одеським художнім училищем ім. Грекова, аби розробити його разом і запропонували таку геометрію, аби доріжки вели поміж скульптур і при цьому виділили затишні закутки, де можна усамітнитися і спостерігати.

Також важливо сказати про яскраву арку на вході до парку, яку ми спроєктували, як окрему інсталяцію, аби вона притягувала погляди і запрошувала на територію. Пʼять метрів заввишки (аби проїжджали пожежні машини), шість секцій, вмонтована підсвітка і звичайно фірмовий жовтий колір. І окрему увагу ми приділили активній зоні відпочинку для одеситів із біговою доріжкою та громадським ворк-аутом.

bottom of page